Архитект Александър Баров проектира най-емблематичната сграда в Благоевград

Снимки: Община Благоевград и  РБ
Снимки: Община Благоевград и РБ "Димитър Талев"

Инициативата „Недоразказаните истории“ на Регионална библиотека „Димитър Талев“ в четвъртък бе посветена на един от най-високите върхове на българската архитектура – Александър Баров. Колеги на големия творец се върнаха назад във времето, за да разкажат своите лични впечатления за човека и архитекта, проектирал най-знаковата сграда в Благоевград – на бившия Партиен дом, където днес се помещават най-голямата читалня в Западна България, зала „Яворов“ и двата университета – Югозападен и Американски. Най-напред архитект Костадин Сандев представи някои интересни факти от живота и делото на Баров. Негово са проектите на зала „Универсиада” в София, на сградата на посолството ни в Москва, на резиденция „Бояна” в столицата и на останалите постройки в района, на олимпийския спортен комплекс в Акра, столицата на Гана. Най-значимата сграда, проектирана от него, е Националният дворец на културата

Роденият в Разлог Александър Баров завършва архитектура във Висшия инженерно-строителен институт през 1954 година. Заема различни ръководни длъжности през активния си творчески период. Талантът му не подлежи на съмнение и е един от най-търсените специалисти. В неговите проекти личи неговото респектиращо присъствие.

Той дава всичко от себе си, работи с огромно желание и сърце, за да има и Благоевград своята най-забележителна като архитектура и изпълнение постройка. Вратата на ателието му в София по време на изпълнението на проекта в Благоевград е отворена винаги за благоевградските архитекти, които идват, за да получат инструкции и чертежи как да се продължи строителството. Защото Баров сякаш е орисан да прави красиви и значими сгради в кратки срокове. Буквално някои от чертежите ги пише на хвърчащи листове, за да може замисленият строеж на Партийния дом да се завърши до идването на дипломатическия корпус в областния център на Пиринско през 1987 година. И успява да доведе до успешен край своята мисия в Благоевград. По същия начин – за кратко време, се налага да проектира и Националния дворец на културата.

„Огромен ум и талант притежаваше архитект Баров. Но си остана скромен човек, готов винаги да помогне със съвет, много добре се държеше с младите си колеги. Вдъхновяваше ги, мотивираше ги да се развиват. Той наистина е един от безспорните върхове на родната архитектура, никой не може да оспорва неговите постижения. Баров бе изключителен и като професионалист, и като човек“, категорични бяха благоевградските архитекти, които участваха активно в дискусията.

В края на срещата колегите на архитект Александър Баров, общественикът Йордан Симонски и екипът на Регионална библиотека „Димитър Талев“ се обединиха около идеята да се постави негова паметна плоча върху сградата, която е проектирал. За да не бъде никога забравен човекът, който даде една архитектурна емблема на областния център на Пиринско. И благоевградчани да се гордеят с неговото дело, оставило своя отпечатък и тук, и в страната, и в чужбина.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини