Банскалии от набор 72-ри вдигнаха каменна чешма до уникален параклис в Пирин

Банскалии от набор 72-ри вдигнаха каменна чешма до уникален параклис в Пирин

Вярата на банскалии не спира да строи храмове в община Банско. И не само това правят те, а и облагородяват районите край тях. Така се случи и с уникалния параклис, вдигнат високо в Пирин планина, в местността Тодорова орница, при разделянето на пътя за двете хижи – „Бъндерица” и „Демянишка”.

Жители на града и любители на планината, родени през 1972 година, решиха да направят красива каменна чешма до малкия храм, изграден изцяло от дърво, за да е в унисон с природата наоколо. Речено-сторено. Чешмата вече е напълно готова, а утре в 12,00 часа ще бъде осветена от свещеник. По този начин банскалии от 72-ри набор правят престоя на туристите в района още по-приятен, тъй като след преходите в планината се ожаднява.

„Това е богоугодно дело на наши съграждани. Преди имаше дървено корито, но то се счупи и те не жалиха средства и сили да вдигнат тази чешма. Иконостасът в параклиса е готов, в него четирите икони са направени от художничка от Пловдив, която преподава в Художествената академия. Те наподобяват иконите в църквата „Света София”, разказа отец Георги Касапинов. Скоро ще има още две икони, дело на столичен иконописец.

Някога тук, където е параклисът, имало останки от древната църква „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Малкият молитвен дом ще носи същото име. Някои банскалии смятат, че храмът може да е дал името на връх Тодорка.

Свещеникът разкри още,  че до турското робство в землището на Банско, където е имало много махали, са действали 33 православни храма. Почти всички места, където са били построени, са открити. Освещаването на храма в Пирин планина ще е следващата година. Точната дата зависи от ангажиментите на Неврокопския митрополит Серафим, който ще бъде поканен да води тържествената служба.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини