Художник и професор показват Атон – дом на вярата и чудесата, в рисунки и снимки

Снимка: Община Гоце Делчев
Снимка: Община Гоце Делчев

В залата на Неврокопска света митрополия в град Гоце Делчев ще се представи интересен проект – изложбата „Атон в рисунки и фотографии“. Тя е плод на десетгодишните поклоннически и изследователски пътувания на художника Андрей Янев и проф. Мирослав Дачев. Откриването е утре от 18:00 часа. Експозицията, която е много интересна и вълнуваща, ще може да се види до 27 ноември.

В изложбената зала ще бъдат разположени десетки рисунки на големия ни художник, емоционално свързан със Света гора през годините, както и фотографии на монаси и ритуални служби в светата обител. 

След почти десетгодишни поклоннически и изследователски пътувания до Атон, през 2012 г. Мирослав Дачев и Андрей Янев решават да реализират поредица от съвместни изложби, посветени на Света гора. Така се ражда проектът „Атон в рисунки и фотографии“ – заглавие, което ясно изразява техниките на показване и диалога между двамата автори. Началото е през септември 2012 г. в Бургас. Следват изложби в София, Тутракан, Гоце Делчев, Враца, Троянски манастир, Видин, Златоград. Всяка следваща изложба включва и непоказвани до момента фотографии и рисунки. Фотографиите и рисунките са плод на над 50 експедиции до Света гора с различна продължителност.

Зад видимия десетгодишен юбилей на „Атон в рисунки и фотографии“ се крие още един – десет години от създаването на Центъра за семиотични и културни изследвания. Център, на който Мирослав Дачев и Андрей Янев, заедно с група съмишленици, са учредители; Център, който от 2012 до днес осъществява всеки техен досег до Света гора.

Експозицията с куратор проф. Аксиния Джурова е съпътствана от представяне на едноименния албум „Атон в рисунки и фотографии”, посветен на тези поклоннически пътувания, богат на рисунки и снимков материал, както и на книги от поредицата Атониада.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини