Занаятите от Македонския край оживяха на конференция в РБ „Димитър Талев”

Снимка: РБ
Снимка: РБ "Димитър Талев"

Занаятите носят в себе си една от великите тайни – човек да е полезен на другите с таланта си. Затова е толкова важно не само да пазим спомена за тях, но и да не позволим да останат само в миналото, а да има продължители на някогашното разнообразно и толкова красиво занаятчийство.
Това обедини библиотекари, изкуствоведи, историци, творци и експерти, които участваха днес във втората регионална краеведска конференция на тема: „Художествени занаяти от Македонския край“, която се проведе в Регионална библиотека „Димитър Талев“-Благоевград. Една от десетте най-големи читални в България непрекъснато разширява своята дейност на културен институт и поддържа активен духовния живот в града.

Форумът се откри от представителите на домакините Соня Иванова и Камелия Ангелова. Първата презентация бе на Аница Милева, библиотекар-съветник, и Гонца Анастасова от ЛУБ „Благой Янков-Мучето“ в град Струмица, Северна Македония, които говориха за художествените занаяти от техния край. Двете обърнаха внимание на богатството на бродерията и на народната носия, както и традицията на бижутерната техника – филигран, с която са се правели накити от сребърни и златни нишки.  
Историкът Спаска Паскова разкри тайните на художествените занаяти от Неврокопския край – тъкачество, предачество, гайтанджийство, мутафчийство, каменоделство, звъчарство и още много други.

Николина Варламова, която живее в Ню Йорк, изпрати любопитно проучване как българите в Америка поддържат българския дух, а то бе представено от Катя Недева от РБ „Димитър Талев”. Снежанка Фирчева припомни историята на занаятите от населените места в Огражден планина. Д-р  Малина Стаматова от Регионален исторически музей-Благоевград изнесе лекция на тема: „Домашни занаяти и мода в Македония“.
Виолета Хаджийска, библиотекар към НЧ „Димитър Благоев 1925“ в град Добринище, направи презентация на дърводелството и дърворезбата в този край.

Елена Бараковска,  библиотекар в РБ „Д. Талев“-Благоевград, също говори за традициите и съвремието на българската дърворезба. Елза Кресничка, библиотекар в РБ „Д. Талев“-Благоевград, представи темата: „Обущарството като занаят в Югозападна България: Папукчийството в Горноджумайско  в миналото и днес“. Магда Сакарева, библиотекар в Добринище, се върна назда във времето, за да разкаже за традицията да се рисуват червени яйца на Великден в града. Лиляна Дякова от РБ „Д. Талев” допълни повече за този голям празник – за традициите, занаятите и обичаите. Конференцията завърши с презентацията „Плетенето вчера и днес“ на твореца от Благоевград Александрина Пандурска.

Но мисията на участниците във форума продължава с пълна сила – да не спират да поддържат искрата на българското занаятчийство.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини