Известната писателка Здравка Евтимова ще говори за новата си книга в село Брежани

Здравка Евтимова
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова ще представи новата си книга в село Брежани. Гостуването на известната ни писателка е част от програмата на празника на брежанския кестен, който се проведе миналата събота. Чест е за Сдружение "Хора и традиции" и за културната общественост на община Симитли приетата покана от авторката на прочутия разказ "Кръв от къртица". Тя ще е на 22 октомври в 16,00 часа в картинната галерия на сдружението, която ще е отворена за всички читатели и почитатели на българската съвременна литература.

Здравка Евтимова е сред най-големите имена в българската литература. Нейните разкази са преведени в повече от 30 държави по света, сред които и Китай. За тях Евтимова е носителка на редица награди.

През 2005 г. нейният разказ „Васил” беше избран сред десетте разказа от цял свят, спечелили конкурса на радио BBC Лондон, а десет години по-късно друг неин разказ – „Рядко“, беше включен в антологията „Най-добра европейска проза за 2015 г.“ на американското издателство Dalkey Archive Press.

На въпрос на Илиана Сименова дали е имало ли е трудности в живота, които е преодолявала чрез писане, тя отговаря така:

"90% от писането е родено точно от такива трудности. На никого не е лесно, но аз мисля, че трудностите са просто едни от стъпките, които ни правят по-силни, правят гръбнака ни по-здрав. Неприятни са, но виждам трудността не като предизвикателство, а като възможност. Ако нямам трудности, няма да има какво да пиша. Ако всичко ти е гладко и прекрасно, защо да пуснеш лаптопа и да започнеш да пишеш? Обичам максимата "Ковейки се става ковач". Така казвам и на децата, и на внуците си, че ако не изживеят трудностите си, могат да станат много посредствени хора".

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини