Тези вкусни кестени! Брежани отново очарова стотици гости с най-ароматния си празник

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Най-красивият и вкусен празник – този на кестена, вчера отново събра в симитлийското село Брежани в едно радост, приятелство, родова памет, традиция.

Площадът се напълни с хора, които усещаха аромата на печени кестени с пълна сила. Те опитаха вкусни ястия от дългата кулинарна трапеза – повечето бяха с кестени, имаше  традиционни баници и питки, айвар и други вкусотии.
Подредена бе изложба с картини на младия художник Милан Благоев - роден в Симитли, но с корени от Горна махала от село Брежани.

Младият италианец Марчело Канестрели неуморно през целия ден печеше кестени по италиански, за да могат да се опитат тези вкусни дарове на есента.

Румяна Панова – председател на Сдружение „Хора и традиции”, което организира празника, обяви и две специални стипендии: на ангелогласната Соня Михайлова от с. Брежани, която вдигна публика и жури на крака в „Гласът на България“ с песента „Излез е Дельо хайдутин“, и на младия художник Милан Благоев.

Зам.-министърът на земеделието, горите и храните Георги Събев каза, че Брежани е европейска столица на кестена.

Празникът продължи с песен и най-красивото в концерта бяха изпълненията на Соня Михайлова и на младите надежди на България от Югозападен университет „Неофит Рилски“-Благоевград – ансамбъла за народни песни, с диригент Бинка Добрева, на красивите танци на партньорите от Северна Македония, а оркестърът на Панчо Иванов от Гоце Делчев темпераментно подкани всички на огромно хоро.

И площадът прегърна всички за добре дошли в този красив край под върховете на Пирин с най-вкусните кестени.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини