Едноседмична програма за 104 г. от освобождението на Неврокоп

Снимка: Infoturizum.net
Снимка: Infoturizum.net

Община Гоце Делчев ще отбележи с богата едноседмична програма 104-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп / Гоце Делчев /. През 1912 г., по време на Балканската война, тогавашният град Неврокоп е освободен от османско робство и негов първи кмет става поетът - революционер Пейо Яворов.

Отбелязването на 104-та годишнина от Освобождението на града, ще започне на 14 октомври /петък/ с премиера на постановката ”Вампир” на Антон Страшимиров – представление на Драматичен театър ”Никола Вапцаров” - Благоевград. Театралната постановка ще започне в 18.30 часа, в Дома на културата, и ще бъде с вход – свободен.

На 17 октомври /понеделник/ от 17.30 часа в Общинския исторически музей ще бъде открита документална фото изложба на тема: “104 години от Освобождението на гр.Неврокоп и Пиринския край от османско робство“ и ще се прожектира филмът „Още ли бродиш, Делчев войвода?“ – продукция на ТВЦ - Благоевград.

Кулминацията на тържествата по повод 104-та годишнина от Освобождението на града, ще бъде на 18 октомври /вторник/. Програмата ще започне в 11.00 ч. с полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев на Попови ливади, а след това в 12.00 ч., ще бъдат положени цветя пред паметника на Пейо Яворов в Градския парк с участието на ученици от ПГ по МСС „Пейо Яворов”. По-късно, в 16.45 часа ще се положат венци и цветя пред паметника на ген. Стилян Ковачев. В 17.30 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”. Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев на централния площад в 18.00 часа, пред паметната морена на Пейо Яворов, която се намира на ул. «Търговска» и паметника на Христо Ботев. Веднага след това ще започне празничното шествие от площад „Гоце Делчев” до паметника на загиналите във войните на ул. “Ал.Стамболийски“, където в 18.30 часа също ще бъдат положени венци и цветя и ще бъде проведена тържествена заря - проверка. В 19.00 ч. ще започне празничен концерт в Дома на културата с участието на Студентски танцов ансамбъл при ЮЗУ ”Неофит Рилски” - гр.Благоевград.

 На 19 октомври /сряда/ в Общинския исторически музей, от 18.00 часа, ще бъде представен филма „Десницата на Свети Иван“ с участието на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и авторския колектив от Телевизионен център – Благоевград. На същия ден, в 19.00 ч. в малката зала на НЧ ”Просвета – 1865” ще се проведе празничен концерт „Съни и приятели“.

Празничната програма ще продължи на следващия ден - 20 октомври, с концерт на школите по изкуствата при Народно читалище “Просвета-1865”, основни и средни училища от града, ателиета по изкуства и със специалното участие на Младежки ансамбъл - КУД „Рацин“ гр.Кичево, Република Македония. Концертът ще бъде на площад „Македония“ от 17.00 часа.

Програмата ще завърши на 21 октомври /петък/ с представяне на творчеството на Нидал Алгафари, в Общински исторически музей от 18.00 часа.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини