Партиите в шах за последния мандат в Пиринско, може да отиде при кандидат с 400 преференции

Снимка: НС
Снимка: НС

Ясно е разпределението по партии на десет от мандатите в 01 МИР-Благоеград. При 100% обработени протоколи става ясно, че ГЕРБ-СДС ще има най-много народни представители от региона. Партията на Бойко Борисов ще изпрати четирима депутати в 48-ото Народно сърание. Това са шампионът по преференции Стефан Апостолов от Симитли, който има 7357 гласа, Костадин Стойков от Петрич с 4163, Георги Георгиев от Сандански с 3652 и водачът Росен Желязков. Благоевград най-вероятно отново няма да има свой народен представител от ГЕРБ. Росица Димитрова, въпреки скъпата си предизборна кампания, не успя да събере необходимата подкрепа, за да се нареди сред бъдещите депутати и ще остане извън парламента с 2646 гласа. 25 бюлетини по-малко от нея има Александър Мацурев от Банско.

ДПС прави силен резултат на вчерашния вот и е втора политическа сила в Пиринско. Партията на Ахмед Доган категорично към момента взима два мандата – в парламента влизат водачът Дилян Пеевски и зам.-председателят на ДПС – Халил Летифов. Поне един от тях ще влезе от друго място и ще отвори вратата на парламента за Елхан Кълков от Сатовча. Партията обаче е много близо и до трети мандат, ако разпределението на остатъка от гласове се влее при тях. Последният мандат може да отиде и в Български възход, който печели 5367 гласа в областта. Там щастието може да се усмихне на водача на листата Надежда Самарджиева от Добринище, която е събрала едва 448 преференции. От тази листа очаквано най-добре се е представил д-р Румен Кондев, който е получил подкрепата на 1004 избиратели. Синът на бившия кмет на Благоевград Румен Томов – Мартин Томов, също е със скромен резултат, подобно на водача. Само 359 са гласували преференциално за него. Продължаваме промяната ще е с два мандата, в региона доскоро управляващите имат нисък резултат. За партията своя вот дадоха 17 777 души, което й отрежда третото място. В парламента влизат водачът Андрей Гюров с 2283 гласа и Владимир Табутов, който е с 814 преференциии. Повече от него има последният в листата Методи Байкушев - 1114, но той не събира нужните 7% от общия брой гласове, дадени за партията в региона, за да измести Табутов.

Четвърта политическа сила е БСП и засега има само един мандат. Не е невъзможно при преразпределението на гласовете да се добере до втори мандат. Ако водачът Корнелия Нинова влезе от София, народен представител ще стане Богдан Боцев от Гоце Делчев с 2102 гласа. Кметът на Кресна Николай Георгиев също събра много преференции – 1755.

Възраждане се пребори за един мандат, но в региона резултатът на партията на Костадин Костадинов е по-скоро незадоволителен на фона на този в страната. Водачът Цончо Ганев има 977 преференции. Ако той влезе от друг избирателен район, ще отстъпи място в парламента за благоевградската адвокатка Цвета Рангелова, която има скромните 466 гласа, но е втора в листата.

Сериозно е отстъплението при Демократична България, които събират едва 4261 гласа на вчерашния вот. Коалицията остава без депутат от Пиринско, след като и на трите парламентарни вота миналата година имаха свой народен представител в лицето на адвокат Иван Димитров от Разлог. Вътрешнопартийните трусове в една от трите партии – ДСБ, оказа своето влияние на тези избори. Новият общински лидер в Благоевград Василиса Павлова, която смени опитния изборджия Калоян Ханджийски, има едва 184 гласа.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини