Миньори от рудник "Бабино" в Бобовдол плашат със стачка под земята

Снимка: bTV
Снимка: bTV

Миньори от рудник "Бабино" в Бобовдол заплашват със стачка под земята. Христо Ковачки спешно изплати 62 000 лв. за ваучери за храна на работниците.
Около 600 миньори от рудник "Бабино" на мини "Бобов дол" ще бъдат съкратени, по данни на синдикати от мината. Документите за предстоящите съкращения са внесени вчера в "Бюрото по труда" в Дупница. Това каза лидерът на синдиката "Подкрепа" в мините Чавдар Иванов, съобщава вестник "Сега".

Рудникът е собственост на Христо Ковачки. Сутринта в забоите са влезли 120 човека, които са заявили, че няма да излязат след завършването на смяната. Според синдикатите, основните искания на протестиращите са свързани с намалените с около 22-23 процента трудови възнаграждения от август насам.
В "Бабино" работят около 700 миньори и хора по поддържането на съоръженията. Според минни експерти те не са получавали полагащите им се ваучери за храна от месец март. Вчера им е преведена половината заплата за месец август, а преди седмица са получили по 75 лв., като аванс.

Председателят на Миньорската федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов, отчете, че в рудника има въглища, но добивът е неефективен. Заради това готвените съкращения са на 650 души.

"Водим преговори част от хората, които ще бъдат съкратени, евентуално да се пренасочят в другите рудници, тъй като според нас има възможност за това. Искането им е също освобождаването да става по чл. 328 ал. 1. Т.1 или 2. – ликвидация, а не по взаимно съгласие или други точки. Рудник "Бабино" е най-ниската точка на мини "Бобов дол". Тя служи за отлив и за вентилация. Следователно трябва да се направи всичко възможно така, че да не се допуска проблем за другите рудници, което означава, че част от хората трябва да останат и да продължат работа не по добив на въглища, а по водоотлив и вентилация",обясни той.

Хора от ръководството твърдят, че миньорите ще бъдат пренасочени към други рудници на мини "Бобов дол", и "Открит въгледобив" в Перник, всички стопанисвани от Христо Ковачки.

От инспекцията по труда в Кюстендил са информирали, че извършват проверки по спазването на правилата при спирането на технологичния добив на въглища.

Ръководството на „Въгледобив Бобов Дол“ ЕООД проведе разговор с представители на КНСБ и КТ Подкрепа, по време на която бяха обсъдени проблемите, свързани с рудник „Бабино“ към „Въгледобив Бобов Дол, съобщиха от фирмата. На срещата бе взето решение за създаване на работна група, включваща представители на Ръководството на предприятието и представители на синдикатите, която ежеседмично да обсъжда проблемните въпроси във „Въгледобив Бобов Дол“ и да подготви работна програма за запазване на трайните работни места на работниците и служителите. Бяха взети и следните решения: Предвид направените санкции да се направи преизчисление на работните заплати съобразно добива за месеците VIII и IX съгласно утвърдения режимен план на рудник “Бабино“ и съгласно вътрешните правила за формиране на ФРЗ на Предприятието за доуточняване на дължими суми за заплати. В случай, че е необходимо доплащане на работни заплати, същите ще бъдат изплатени съгласно сроковете, предвидени в трудовите договори. Днес е изплатена сума в размер на 62 369 лв. за ваучери за храна. Последващото им издължаване ще се случи по предварително изготвен погасителен план. Гарантирани са реално изработените трудови възнаграждения, съгласно утвърдените вътрешни правила за работна заплата на Предприятието, на всички работници, оставащи на работа до окончателното затваряне на рудник „Бабино“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини