Книга за село Махалата „събира” средства за ремонта на църквата в Струмяни

Снимка: Община Струмяни
Снимка: Община Струмяни

Книгата “МАХАЛАТА – в сянката на Малешево“ представи нейният автор Костандия Голев в залата на Народно читалище “Будител-1997“ в Струмяни. Това стана с благотворителна кауза. Село Махалата е родното място на писателя, който сподели истории и спомени от своето детство там. Всички събрани средства от закупуването на книгата Голев ще дари за ремонт на църквата “Св. св. Константин и Елена“ в с. Струмяни и за обновяване на сградата на Народно читалище “Будител-1997“.

Село Махалата е част от община Струмяни, разположено е на югозападните склонове на Малешевска планина на около 841 м. надморска височина. Името му идва от пръснатите в миналото колиби в района, които с течение на времето са образували една голяма махала. Няма писмени документи, които с точност да покажат кога възниква селото. Намерените останки от глинени съдове обаче говорят за наличието на живот в този край още в древността.

От името на кмета на община Струмяни Емил Илиев и от свое име Фиданка Котева – зам. Кмет, поздрави Костандия Голев, като поднесе поздравителен адрес и подарък с пожелание за много здраве, творческо вдъхновение и да имаме още подобни поводи за радост и гордост .

Всеки който желае да се сдобие с екземпляр от книгата и да се докосне до историята и красотите на с. Махалата и община Струмяни, може да го направи в сградата на НЧ “Будител-1997“, както и по време на XVII Международен фолклорен фестивал “Малешево пее и танцува“ в с. Микрево на 7-ми, 8-ми и 9-и октомври 2022 г.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини