Оранжерии за продан в Сандански и Петрич заради инфлацията

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Собственици на оранжерии в Сандански и Петрич се чудят как ще оцелеят и дали има смисъл да продължат да се занимават със зеленчукопроизводство. Затова много от тях са сложили на тезгяха своите парници и търсят купувачи.

Причината е, че за да отгледат качествена продукция за пазара около Великден догодина, те трябва да направят сериозни инвестиции. Най-голям разход в момента е за отопление на оранжериите, тъй като всички горива са поскъпнали драстично.

„Отглеждам краставици и домати на площ от 6 декара. За да осигуря топлина в парниците, харча по тон и  половина въглища на ден. Като сложа чертата, то на декар отоплението от засаждането до брането ми струва около 13 000-14 000 лева. Преди около 60 стотинки от цената на продукцията ми струваше топлото, сега ще е над един лев. Само за засаждането е необходима инвестиция от 40 000 лева“, твърди 43-годишният Георги Кафтанов, който има оранжерии в санданското село Ново Делчево.

Заради огромните разходи и липсата на адекватна държавна подкрепа много зеленчукопроизводители са обявили оранжериите си за продан. При това – на безценица, тъй като целта им е да се отърват от тежкия и нерентабилен труд. Те не издържат вече на високите цени и на препарати, и на тор, и на семена, и на разсад. Всичко това ще доведе до висока себестойност на доматите и краставиците следващата пролет, които ще струват поне 4 лева за килограм още в оранжерията, а до крайния потребител тя ще е поне с 1-2 лева отгоре.  

В бранша от години алармират за проблемите, но така и няма държавна стратегия за развитието на оранжерийното производство. Липсва работна ръка, няма справедливо субсидиране. Доскоро получавали поравно и тези, които имат неотопляеми оранжерии, и тези, които притежават отопляеми оранжерии. В същото време другите съседни държави наливат пари в земеделието, а от трети страни влизат евтини плодове и зеленчуци, тъй като там не ги задължават да ползват скъпи препарати и торове.

„Тъжната истина е, че земеделските работници избягаха в чужбина, предпочитат да берат там плодове и зеленчуци за надница от 70-80 евро. Чувствам се смачкан и унижен, възможно е и аз да се откажа от оранжериите, макар че се занимавам с това почти 25 години“, допълва Кафтанов.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини