Учени проведоха кръгла маса за Гоце Делчев и героите на Илинден

Снимка: Община Гоце Делчев
Снимка: Община Гоце Делчев

Научни форуми, посветени на Гоце Делчев и Македонските патриотични организации, се проведоха днес в гр. Гоце Делчев. Организатори на събитието са Институтът за исторически изследвания при Българската академия на науките, Македонският научен институт, Община Гоце Делчев и Общински исторически музей – Гоце Делчев.

На научните форуми присъства ръководството на община Гоце Делчев, представители на учебни заведения, неправителствени организации и хора, имащи интерес към историята.

Приветствия към присъстващите отправиха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов и проф. д-р Георги Николов - председател на Македонския научен институт.

„През годините, ние като представители на местната власт, сме положили много усилия за да бъде отбелязвана паметта и делото на Гоце Делчев не само тук в района, но и в цялата страна. Дълги години датите на неговото рождение и гибел не бяха част от националния исторически календар, което за мен е необяснимо.

Всеки българин, независимо в кой край на страната ни живее трябва да знае кой е Гоце Делчев -  Апостола на национално-освободителното движение в Македония и Одринска Тракия, един от великите мъже на България“, каза в своето приветствие кмета на община Гоце Делчев. Той отправи и пожеланието по-често да се организират подобни научни събития, в които да се говори и да се припомня живота и делото на героите на България.

Първата част от научните форуми включваше кръгла маса на тема: “Гоце Делчев и героите на Илинденската епопея“, посветена на 150-та годишнина от рождението на Гоце Делчев. Свои доклади представиха водещи учени в страната, в които се разгледаха различни аспекти от живота и делото на патрона на града, включително и дейността му като учител.

Втората кръгла маса в рамките на научните форуми бе на тема: „100 години Македонски политически/патриотични организации“, като една от темите на дискусията в нея бе културно-историческото наследство на Института по история на българската емиграция в Северна Америка „Илия Тодоров Гаджев“.

В рамките на проведените днес форуми бе представена и изложбата „Рисуваме лика на Гоце Делчев“. В нея са събрани най-добрите творби от Конкурс за детска рисунка, организиран от Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – гр. Гоце Делчев.  

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини