Френска телевизия снима филм за лешоядите в Кресненския пролом

Снимка: Vesti.bg
Снимка: Vesti.bg

Френската телевизия RMC Decouverte започна заснемането на сериал за живота и дейността на Пиер Гай и за опазването на застрашени животни по света. Една от сериите се снима в България с личното участие на французина, който пристигна тук, донасяйки със себе си два белоглави лешояда за пускане в района на Кресненския пролом, отгледани в неговия Биопарк Де Доуе. Птиците ще бъдат аклиматизирани и после пуснати в пролома.

Подкрепата за връщането на белоглавия лешояд в България датира от 2002 година. Досега Биопарк Де Доуе е отгледал и дарил на проектите в Котленска планина и Кресненския пролом дванадесет птици.

В серията, милионите френските зрители на телевизия RMC Decouverte ще наблюдават как Пиер Гай пуска лешояд в Кресненския пролом, как участва в товарене на умряла крава от местна ферма и разтоварването на площадката за лешояди край село Ракитна, как компенсира фермери от село Игралище, загубили овцете си вследствие на атака от вълк. Пред камерите французинът стана кръстник на първото новоизлюпено и излетяло лешоядче в Кресненския пролом, след 70 години отсъствие на вида там.

Пиер Гай е второ поколение собственик и управител на Биопарк Де Доуе. Той наследява уникалния френски зоопарк през 1972 от баща си, разширява го и доразвива с обогатяване на колекцията, както и като щедър дарител на многобройни природозащитни проекти по Света. Последното бива мотивирано от специализация на Пиер през 1978 в Зоопарка на Джеръл Даръл. Той създава втори зоопарк Саблес, разположен на Атлантическото крайбрежие, който е посетен от 160 хил. човека през 2015г. Пиер Гай е дарител, чрез фондацията си, на над 30 проекти за опазване на застрашени видове и екосистеми по цялата планета. Той е член на бордовете на множество престижни европейски асоциации и фондации. Като личност Пиер е един добър, позитивен, енергичен и весел мъж, със завидни лидерски качества, съпруг,баща и дядо в голямото си семейство от почти 20 члена.

Пиер предпочете да дойде и да получи лично грамотата на „Живот за Кресненския пролом“ за кръщелник на първото новоизлюпено лешоядче в Кресненския пролом от 70 години насам.  Проектът е финансиран от Европейската комисия, Биопарк Де Доуе и Виенския зоопарк.

Биопарк Де Доуе е един от най-атрактивните зоопаркове в Европа, разположен в западна Франция, близо до река Лоара. Създаден е върху бивша пясъчна кариера през 1961 от семейство Гай, което продължава да го управлява персонално вече три поколения. Разположен е върху 14 хектара, с колекция от над 100 вида животни. Сред тях са световно застрашени видове като черен носорог и окапи.

Посещава се от над 200 хил. човека годишно, а уникалният му ландшафтен дизайн  позволява голяма част от животните да се отглеждат не затворени и в пряк контакт с посетителите.

Зоопаркът е член на Европейската Асоциация на Зоопарковете и Аквариумите от 1980г. Оттогава започва и традицията Биопаркът да финансира природозащитни проекти по Света. Проекти за опазване на последните девствени гори на Мадагаскар, последните стада от жирафи в Нигер, Западна Африка и на застрашените сухи гори в Перу. Освен финансова помощ към местни групи и организации, семейство Гай започва размножаването на закрито на застрашени животни с цел пускането им в природата и подпомагане на местните популации. Такива проекти има в Монголия за снежния леопард, за тигри и гибони на о-в Суматра, кондори в Андите, папагали в Боливия и Чили, видри в Колумбия, лешояди в България и много други.
 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини