Археолози разкриват тайните на древна арменска църква в Мелник

Археолози разкриват тайните на древна арменска църква в Мелник

Нови археологически проучвания започнаха на средновековната църква „Света Богородица Живоносен извор“ в най-малкия ни град Мелник. Останките на древния храм се намират в началото на пешеходния път за Роженския манастир, на около 200 метра от прочутата Болярска къща. Църквата е голяма базилика, от която в момента се вижда само южната ѝ стена. Целта на изследването е да се установи хронологията и характеристиките на храма, да се укрепят рушащите се зидове и да се възстанови достъпът до историческия паметник. Проучването се ръководи от д-р Методи Златков от Националния археологически институт с музей при БАН, партньор в тази дейност е Археологически музей-Сандански. Финансирането е осигурено от Министерството на културата и Община Сандански.

Известно е, че след разоряването на Филипопол (Пловдив) през 1205 г. цар Калоян преселил като наказателна мярка в Мелник изменилите му тамошни ромеи. Повечето от тях са от гръцки произход, но има и такива с арменски произход. В края на 80-те години на миналия век известният историк и археолог професор д.и.н. Виолета Нешева работи на терен и разкрива част от руините на църквата, както и множество жилищни сгради, в които живеели аристократите на селището. Според едно от гръцките сказания храмът е построен от гръцки военачалник от арменски произход.

Църквата е една от над 70-те, с които е прочут в миналото Мелник и една от шестте, посветени на Божията майка според епитропски списък от края на XIX в. По това време е била действащ енорийски храм на историческия квартал „Армения“.

Само митрополитската църква в града е по-голяма от нея по площ. В арменския храм имало два реда колони по шест в ред и много хубав таван. Имала е женско отделение, което е било над страничния кораб. Ценностите от нея обаче вече били отнесени в Роженския манастир. Изоставена и обречена на разруха, църквата в наши дни е в руини, които на места са с височина до 5-6 метра.

„Искаме да установим основните характеристики на храма - архитектурен тип,  строителна история и хронология. Ще изясним мястото ѝ в градоустройството на Мелник и значението ѝ в религиозния живот на града през вековете. Ще се извърши полева консервация на откритите архитектурни структури. Ще се опитаме да установим плана на църквата, нейната строителна история и хронология”, заяви д-р Методи Златков.

Археолозите ще научат повече и за църковно-манастирското строителство и архитектура на Мелник през вековете, защото е възможно в определен период от време храмът да е бил манастирски, ще се разбере повече и за историята на града и България.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини