Бизнесът в Петрич се задъхва за кадри, иска училищата да готвят специалисти

Снимка: Община Петрич
Снимка: Община Петрич

Недостигът на кадри за местния бизнес събра на спешна среща представители на различни браншове, на Община Петрич и директори на професионални гимназии и средни училища.

Бизнесът беше представен от собственици на предприятия и фирми за металообработване, обувната и шевната промишленост, ресторантьорския бранш, електротехника, дървообработване, месопреработване – почти всеки сектор на икономиката. Участниците бяха единодушни, че трябва да се работи за подготовката на кадри в професионалните и средни училища, необходими за дейността на местния бизнес. Недостиг на специалисти има във всеки един бранш, отчетоха работодателите. В тази връзка е и предложението за бъдещо по-тясно сътрудничество с училищата, които подготвят специалисти след завършено средно образование, за да бъде план-приемът съобразен с търсенето на местния пазар на труда. Това ще се случи още от следващата учебна година.

Обсъдена беше и работещата формула на дуалното образование (теоретична подготовка и задължителен стаж в предприятие за придобиване на практически опит), застъпено към този момент в СУ „Антон Попов“ за учениците, обучавани по професия „Оператор в производството на облекло“. Практиките им се провеждат на място в предприятие, в чиято дейност има такъв профил.

Последните две години от средното образование обучението на учениците е в по-голямата си част практическо. Бизнесът в община Петрич предстои да изготви списъци на специалистите, които се търсят. Участниците подкрепиха и идеята още от тази учебна година част от часовете по технически дисциплини на учениците от основния етап на образование да се провеждат на място в предприятията на територията на община Петрич.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини