Имотният пазар в България е сред най-непрозрачните в Европа

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

В България няма закон, който да контролира пазара на недвижими имоти. Изисквания спрямо брокерите също липсват. Много от сделките се сключват в сивия сектор, а фалшивите обяви по сайтовете не спират да растат. Въпреки всичко това и въпреки че тези проблеми се знаят и от бранша, и от представителите на властта, промени в посока изсветляване на пазара не се правят, съобщава Economic.bg. 

Този бизнес се движи в сивия сектор, казва за Economic.bg Снежана Стойчева, управител на Imoti.net.

По думите ѝ процесът е двустранен и има проблем и от страна на брокерите, и от страна на купувачите. Самите купувачи нямат културата да си платят за брокерската услуга. Брокерите пък не издават фактури. От една страна, сделките се правят на една цена, пък се изповядват на други. От друга, когато се плащат комисионни, брокерите казват, че за да се издаде фактура, трябва да се начисли ДДС и така хората се отказват от издаването на този документ. Процесът е двустранен", обяснява Стойчева.

Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), смята, че потребителите трябва да бъдат защитени поне с минимално качество на услугата. По думите му брокерите трябва да имат лиценз, както и да има изисквания за тази професия.

Ние сме единственият пазар в Европа, който изобщо не е регулиран“, казва още той.

На фона на това в последните си дни като част от 47-ото Народно събрание депутати от „Има такъв народ“ внесоха законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти. Агенциите могат да имат сайтове в интернет за предоставяне на посреднически услуги при сделки с имоти, пише в проектозакона. В тези сайтове ще може да се публикуват само обяви за имоти, за които съответната агенция има писмен договор със собственика и има право да посредничи за сключване на съответната сделка.

Предлага се при публикуване на обяви за имоти да бъде забранено използването на снимки или схеми, които не са от съответния имот, или за които някой друг има авторско право. Забранено е представянето на невярна или подвеждаща информация за местоположението на имота с цел увеличаване на атрактивността му, както и представянето на невярна информация за статута на имота и неговото предназначение (ателие, избено помещение, таван, офис) или за офертната цена.

Всички агенции за недвижими имоти ще трябва да бъдат включени в специален регистър, предвиждат още промените. Със законопроекта следва да се въведат и професионални изисквания за агентите и брокерите на недвижими имоти.

С оглед на политическата ситуация в страната и предстоящите предсрочни избори на 2 октомври, най-вероятно този законопроект ще остане само намерение. Освен ако новото Народно събрание не реши да предприеме крачка в посока изсветляване на пазара на недвижими имоти, използвайки варианта на "Има такъв народ".

Доверието в брокерската професия в България липсва. Виновниците за това са онази група от хора, които са некоректни и се интересуват само от бързата печалба“, смята Страхил Иванов, собственик на „Явлена“.

„Съгласен съм с мнението на НСНИ, че пазарът в България е един от най-непрозрачните в Европа. Същевременно обаче пазарът е развит. Изчистването на некоректните практики ще повиши доверието в търговията с недвижими имоти“, казва още той.

Междувременно става ясно, че въпреки всички проблеми на пазара на недвижими имоти в България, високите нива на инфлация и нестабилната политическа ситуация, издадените разрешителни за строеж на нови жилища рязко се покачват. През второто тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в страната нарастват с 21.6% спрямо първото тримесечие. Броят на жилищата в тях расте с 45.5%, както и общата им застроена площ – с 44.5%. Националният статистически институт (НСИ) изнесе данни, според които местните администрации са издали разрешителни за строеж на 2 249 жилищни сгради с 13 810 жилища в тях.

При издадените разрешителни за строеж на административни сгради също се наблюдава ръст както на броя им – с 11.1%, така и при разгънатата им застроена площ – с 39.9%. Издадените разрешителни за строеж на други видове сгради са с 8.7% повече, а общата им застроена площ – с 21.8%.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Пловдив – 399, София (столица) – 338, София област – 243, Варна – 203 и Бургас – 153. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) – 5984, Варна – 2380, Пловдив – 1820, Бургас – 614 и Благоевград – 409.

От липсата на регулации и неяснотата на пазара на недвижими имоти основният потърпевш е клиентът.

Липсата на регулация на този бизнес вреди на клиента. Не вреди на агенциите. Липсата на регулации даже помага на хората, които не искат да се съобразяват законово“, казва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес“.

Според нея, ако се прави закон, той трябва да изхожда от нуждите на клиента.

В борбата с фалшивите обяви, смята тя, трябва да има договори. Освен това с помощта на изкуствения интелект да се „хващат“ крадените снимки и да има условие агенциите да имат право да рекламират само с авторски снимки.

Пазарът е изключително непрозрачен, откъдето и да го погледне“, казва още тя.

В България няма данни за пазарния дял на всяка една агенция, нито има начини за борба срещу фалшивите обяви, тъй като липсва регламент. За Гергана Тенекеджиева още по-големият проблем е, че има измами с наеми, при които физически лица биват ощетявани с големи суми пари.

Според представителите на пазара един от основните проблеми е липсата на изисквания към брокерите. Затова, за да има ефективна регулация, трябва да се тръгне оттам, но идва и въпросът кой ще отговаря за спазването на правилата.

 
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини