Рейсовете с по-малко курсове в Благоевград заради скок на метана с над 60%

Снимка: Община Благоевград, архив
Снимка: Община Благоевград, архив

Фирмата, която обслужва градския транспорт в Благоевград, намали броя на курсовете заради драстичния скок в цената на метана. Ако обаче не се осигури някакво субсидиране от държавата, може да се стигне до още по-тежки мерки. Защото няма как дружеството да работи дълго време на загуба. Преди седмица метанът скочи от 3,75 лева за килограм на 6,10 лева за килограм, което е поскъпване с 63%. Затова автобусите се движат през по-голям интервал от време. По най-натоварената линия №2 в града рейсовете са през 15 минути в пиковите часови зони – от 06,00 до 08,00 часа сутринта и от 16,00 до 18,00 часа, а през останалото време са през 20 минути. По линия №1, която е до село Рилци, возилата вече са само на кръгъл час, а не прлез 30 минути, както доскоро. За село Покровник пътува линия №3, там също има рейс само на кръгъл час с някои изключения – в 10,00, 14,00 и 16,00 часа няма автобус.

Събират в общи сгради уцилища и детски градини в Разлог през зимата

„Търсим решение, но държавата трябва да се намеси и да ни субсидира. При конкурса за обслужване на градския транспорт през 2018 година метанът струваше 1,25 лева за килограм. Затова избрахме този вид гориво за нашите автобуси. Но при сегашната цена работим изцяло на загуба. Без подкрепа на държавата за бранша ни е възможно хората да останат и без градски транспорт”, коментираха от фирмата.

Припомняме, че от 7 март тази година благоевградчани и гости на града се возят в рейсовете срещу билет от 1,20 лева, а дотогава цената му бе 80 стотинки. Няколко години пропускът за пътуване в областния център на Пиринско остана с тази цена, макар че във времето и дизелът, и бензинът скачаха до над 2,50 лева за литър. Сега обаче цената на билетчето се увеличи с 50%.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини