Благоевград се поклони пред героите от Илинденската епопея

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

Благоевградската общественост отбеляза 119 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. В двора на православния храм „Въведение Богородично“ беше отслужена панихида в памет на загиналите герои. Непосредствено след това, в знак на признателност, бяха положени цветя на мемориала на Делчевия род, както и пред паметника на българския революционер, водач и идеолог Гоце Делчев. Цветя бяха положени и пред бюст-паметника на Ичко Бойчев, а със сведени чела бе отдадена и почит пред паметника на Ильо Войвода.

В церемониите участваха заместник-кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова, областният управител Валери Сарандев, полк. Митко Балтов - командир на Трето бригадно командване,  старши комисар Георги Кандев - директор на ОД на МВР – Благоевград, Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград, общински съветници, представители на политически партии, културни институции, учебни заведения и представители от Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

На площад „Македония“ събитието бе открито от Силвия Домозетска, Кирил Алексиев, историк и директор на Регионален исторически музей – Благоевград  припомни колко важно е да помним и почитаме нашите герои, и че свободата не е даденост и колко е важно да я ценим. Илинденско-Преображенското въстание избухва на 2 август 1903 г. в Османската империя, като обхваща Македония и Одринско. Въстанието отбелязва връхна точка в Национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Потушаването на въстанието води само в Източна Тракия до 30 000 български бежанци, заселени предимно в днешна Бургаска област.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини