Стотици миряни почитат света Марина в Илинденци

Снимка: Стоян Петков
Снимка: Стоян Петков

Църквата „Света Великомъченица Марина” в село Илинденци ще посрещне на храмовия си празник утре стотици миряни. Празничният ден, посветен на покровителката и патрона на храма в населеното място, ще започне с празнична света литургия в 07:30 часа. Службата ще продължи с водосвет и освещаване на курбан за здраве, който ще се раздаде по обяд в двора на църквата. За празника всяка година идват хора не само от община Струмяни, но и от съседните общини Сандански, Кресна и Петрич.

Интересно е, че името на храма е подсказано от самата сграда на светата обител. При махането на мазилката на северната стена преди повече от век е открит ликът на света Марина.

Църквата привлича и много туристи с повратната си и интересна история. Светата обител е съградена още по римско време. При падането на страната ни под турско робство е превърната в джамия. Известно време през 19-ти век е дори турски хамам /баня/. През 1912 година турското население се изселва и тук са настанени българи, които са бежанци от Егейска Македония. Тогава е блъснато минарето и храмът отново става православен. Освещаването на църквата е направено чак през февруари 1960 година.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини