Мисия! Училището в Лешница отваря отново врати за вековния си юбилей

Мисия! Училището в Лешница отваря отново врати за вековния си юбилей

Мисията на жителите на санданското село Лешница да възкресят вековното училище в населеното място напредва с бързи темпове. Напълно е готов новият покрив на сградата, който слага край на течовете и мухъла. Подменени са и носещите греди.

„Чака ни дълъг и тежък път до пълния ремонт и възстановяването в автентичен вид на нашето школо, което десетилетия наред е било средище на образованието и духа. Целта ни е да отворим вратите отново на стогодишното ни училище през 2023 година, когато се навършват 100 години от основаването му”, заяви отец Димитър Илчев, който е главният инициатор за вдъхването на нов живот на селското училище.

Тук ще се преподава вероучение в Неделно училище и ще се подреди музейна експозиция за миналото на населеното място.

Каузата на местните хора е да съхранят вяра, култура и традиции. С пълна сила продължава кампанията за набиране на финансови средства, разчита се на дарители. Много от гурбетчиите, чието родно село е Лешница, също помагат за осъществяването на благородната инициатива.

Мисията на жителите на Лешница може да се подкрепи на място – в храма „Света Марина”, както и по банков път. Ето и банковата сметка:

Банка ДСК ЕАД

IBAN: 83STSA93000014806034

В полза на Неврокопска митрополия – Църковни настоятелства

Код  519, село Лешница, основание за внасяне – ремонт на училище.   

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини