Вълнуващото лято в Банско стартира с много музика, стари занаяти и настроение

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

Лятото в Банско винаги преминава с интересни и вдъхновяващи събития и за жители, и за гости на курорта. През изминалия уикенд в града под Тодорка се вплетоха в едно незабравимо усещане живописно и приложно изкуство, фолклорна и съвременна музика, танци, традиции и спорт.

„Фолк Фест Банско 2022” разигра стотици на централния площад, а един от акцентите бе ревюто на народни носии. Жените от танцовите групи „Бански фукли“ и „Мераклии“ на хореографката Райна Асева, облечени с автентични фолклорни премени, показаха защо в песента се пее, че „нема по-убаво от македонското девойче“. Голяма част от костюмите бяха предоставени от личната колекция на Станислава Иванова.

В първите дни на юли започна и Осмото издание на културните вечери „Традиции и изкуство“. Те ще продължат до края на септември с богата програма от демонстрации на бански занаяти, изложби, специални музейни турове, музикални и танцови уроци, филмова панорама. Автентичната банска музика, грънчарството и пресукването на прежда събраха пред Туристическия информационен център хора на различна възраст. Картините от живописната изложба „Ухание“ на Галина Стоянова пък ще радват ценителите до 5 юли.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини