Депутатка настоява в Гоце Делчев да отвори врати Национален институт за историята на българските емигранти

Екатерина Димитрушева, снимка: Фейсбук
Екатерина Димитрушева, снимка: Фейсбук

В Гоце Делчев да отвори врати Национален институт за историята на българските емигранти. За това настоява пред Министерството на културата Екатерина Димитрушева - народен представител от Продължаваме промяната.

"Днес подписах и изпратих до министъра на културата много важно писмо, То се отнася до една от каузите, с които се заех с голяма отговорност. Повече от две години Тодор Гаджев пише на институции, опитва се да реши въпроса с архива, събран и пренесен в град Гоце Делчев от баща му, но развитие няма. Той продължава сам да поддържа Институт за история на българската емиграция в Северна Америка „Илия Тодоров Гаджев“, но е редно в крайна сметка институтът най-после да заработи като държавна институция. След като г-н Гаджев ми сподели за усилията си, се заех да ускоря процедурите. Проведох редица срещи и разговори, запознах се и с преписките до момента. Разговарях и с много съграждани, които подкрепят инициативата. Обсъдихме темата и с кмета Владимир Москов", написа в своя профил Димитрушева, която е родом от Гоце Делчев.

Според нея са нужни само няколко административни стъпки, за да се реализира идеята за Национален институт за историята на българските емигранти.

"Затова настоях пред министъра да предприеме нужното и в кратки срокове въпросът да бъде решен като архивът и сградата станат държавна собственост. Така историци, политолози, студенти, изследователи ще могат да проучат това безценно богатство! А жителите на Гоце Делчев да се гордеят, че с общи усилия сме спасили едно богатство и че имаме още един уникален музей. Най-важното е тези документи, разкриващи толкова истини за българо-македонския въпрос, да останат в България", убедена е младата народна представителка.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини