Скулптор от Коларово увековечи благодетеля на софийското село Осоица

Снимки: Димитър Тренчев
Снимки: Димитър Тренчев

В село Осоица, община Горна Малина, откриха паметник на учителя Никола К. Савов, дарил 15 000 лв. за построяване и оборудване на читалищна сграда в това населено място. Той е роден в разложкото село Баня през 1868 г., но дълги години е учителствал в Осоица. Щедрият дарител си отива от този свят през 1917 година, но благотворителната мисия продължава съпругата му Мария. Нейна е заслугата върху фасадата на селското училище да заработи часовник – придобивка, каквато в началото на ХХ в. не е имало дори в повечето български градове.

Паметникът е разположен пред читалище „Никола К. Савов – 1922“ и беше открит в чест на 100-годишния читалищен юбилей. Тържествената трикольорна лента прерязаха кметът на село Осоица Христина Христова и местният строителен предприемач Петър Радев. Той и съпругата му Гергана са съвременните благодетели, поели всички разноски по изработването и монтирането на паметника.

Образът на Никола К. Савов е изваян от скулптора Евгени Гоцков от петричкото село Коларово. А отличната отливка е дело на столичните майстори леяри Лъчезар Кирилов и Калоян Александров.

Паметникът на Никола К. Савов е четвъртият поред и първият извън община Петрич, изваян от Евгени Гоцков. Други негови творения са паметникът на Васил Левски в двора на едноименното училище в село Коларово, на освободителя на град Петрич от турско робство капитан Никола Парапанов и на националната поетична легенда Евтим Евтимов в родния му Петрич.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини