Първата „История славянобългарска” за деца представиха в Банско

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

Авторски колектив от преподаватели от катедра „Езиково обучение“ на Средно училище „Неофит Рилски“-Банско, представи първата адаптация и преразказ на „История славянобългарска“. Събитието е част от честванията в община Банско на светлите годишнини, свързани с живота и делото на Паисий Хилендарски.

Елеонора Барякова, която е ръководител на проекта, разказа за пътя от раждането на идеята до реализацията ѝ – „книжицата“ на св. Паисий Хилендарски, дала начало и тласък на българското Възраждане, да бъде преработена на съвременен български език за учениците в първите степени на училищното образование.

С много любов, голяма отговорност и висок професионализъм учителите по български език и литература са успели да запазят стила и духа на Паисиевата творба и да ги направят достъпни и разбираеми за децата.

Проектът на авторите не приключва с адаптацията в книжен формат, сподели пред препълнената зала Елеонора Барякова. През есента, когато СУ“Неофит Рилски“ празнува своята 175-годишнина, ще бъде представена и аудиоадаптацията на „История славянобългарска“.

Кметът Иван Кадев изказа сърдечни благодарности от свое име и от името на цялата общественост за труда на учителите от Банско, които поддържат жив будителския дух на великия банскалия.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини