Даряваш кръв – подаряваш живот

Даряваш кръв – подаряваш живот

Днес отбелязваме Международния  ден на кръводаряването. Той е обявен от Организацията на обединените нации. Инициатори за това са Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец и Международното дружество за кръвопреливане. За пръв път се отбелязва през 2004 година. „Кръвта е дар за живот. Благодарим ви!“ - това е мотото на стартиралата преди 16 години инициатива. Денят се отбелязва в цял свят на 14 юни. Тази дата не е избрана случайно – на нея е рожденият ден на Карл Ландщайнер, австро-американски биолог и лекар, откривател на системата за класификация на кръвните групи "АВО". За това свое откритие патологът и серолог получава Ноелова награда за физиология или медицина през 1930 година.  

Още от древността хората са проявявали нескрит интерес към кръвта, но едва към
18 век се осъществява кръвопреливане. Характерно за първия етап от историята на кръводаряването е кръвопускането. То се е прилагало масово като лечение, най-вече при психично болни. При загубата на кръв хората губят енергия, сила, а дори и съзнание. Онези, които са го практикували са били на мнение, че така от тялото изтича злото (болестта).

Световният ден на доброволния кръводарител има за цел да популяризира значението на доброволното кръводаряване. Да разкрие на всеки от нас, че всеки път, когато даряваме кръв, на практика подаряваме живот на хора в нужда! Да ни убеди, че кръводаряването е благородно дело, жест на съпричастност и човещина, на милосърдие и взаимопомощ! Разбира се, на този ден отдаваме дължимото на даряването на кръв от безвъзмездни кръводарители, които ежедневно спасяват живота на хиляди нуждаещи се хора. За да почувстват положителното отношение на обществото към тях за благородната им кауза. Защото няма нищо по-ценно от човешкия живот и от това да дадеш нещо от себе си, за да спасиш ближния си!

Затова тази активност и съпричастност трябва да продължи, а кръводарителите да предадат своята благородна мисия на останалите членове на нашето общество. Надеждата е, че ще намерят своите последователи от безвъзмездни и доброволни кръводарители, за да бъде осигурявана необходимата кръв за спасяване на човешкия живот, където и когато е необходима. Дарената кръв няма цена, така както приятелството, любовта и човешкия живот! Всеки ден по света и в нашата страна хиляди хора даряват кръв! И благодарение на тяхното човеколюбие и на тяхната съпричастност към чуждата болка се спасява животът на хиляди хора!

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини