Поклоннически поход "Свети дух" тръгва от село Рожен

Снимка: Млад планинар
Снимка: Млад планинар

Стотици хора от цялата страна  ще участват се включат в Първия поклоннически поход "Свети дух" в памет на загиналите за свободата на Македония и обединението на България. Организатори са патриотичната организация „Български щит“ и  сдружение „Млад планинар“ - Петрич, съобщава за БНР кореспондентът Кети Тренчева.

Двудневният поход тръгва от село Рожен, като участниците в него ще извървят пътя до манастира "Свети дух" над село Пирин. В светата обител ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите за обединението на България и почит към хилядите бежански семейства от Егейска, Вардарска, Пиринска Македония, намерили спасение в Майка България. Първият поклоннически поход възражда 100-годишна традиция, споделя Георги Анадолов от Сдружение "Български щит".

"Искаме да го възродим, за да може всеки един, в момента, в който се каже "Свети дух", веднага да се сеща онези всичките герои, които са загинали, само и само Македония и България да са свободни и обединени."

В рамките на похода са предвидени исторически беседи за децата от клуб „ Млад планинар“-Петрич, които ще  бъдат представени по атрактивен начин от млади историци. Участниците ще посетят и  Яворовата дупка, където Пейо Яворов  се е криел след раздялата си с четата на Яне Сандански и където е написал едни от най- хубавите си стихотворения. 

Църковният празник на Свети дух тази година е на 13 юни, понеделник. Православните християни почитат едно от трите лица на Светата троица. Светият дух се изобразява най-често като гълъб. Той  дава живот на всички, чрез него ни се даряват мъдрост и различни добродетели, подчертават светите отци.

По инициатива на македонските бежанци в София Свети дух става ден на Македония и падналите за свободата ѝ.

Източник: bnr.bg/Кети Тренчева

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини