Магистрала "Струма" ще бъде готова напълно до 2020 г.

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Имаме възможност до 2020-2021 г. участъкът от магистрала „Струма“ между Крупник и Кресна да бъде завършен. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров на пресконференция в Камарата на строителите в България, на която беше представен проектът. „Срокът е постижим за цялостното доизграждане на автомагистрала „Струма““, каза Лазаров и добави, че ако няма жалби, има реален шанс през следващият строителен сезон работата да започне, пише economic.bg.

Според Лазаров оптималният вариант е движението от Кресна към Симитли да минава по настоящето трасе, разположено в Кресненското дефиле, а  в другата посока - в източна посока по изцяло нов терен, който преминава около селата Брежани, Стара Кресна и Ощава. Пътят ще е двулентов, като при изкачванията ще има три ленти. Двете трасета ще бъдат резервни едно на друго и при инцидент ще има възможност за прехвърляне на движението от единия към другия път, както и връзки с населените места в района. Планът е първо да бъде изградено новото трасе, а след това да се рехабилитира настоящото.

В подкрепа на това решение, което е оспорвано от някои екологични организации, които искат трафикът да бъде изцяло изнесен от Кресненското дефиле, инж. Лазаров каза, че „масово в Западна Европа в планинските райони се използва този вариант“ и даде пример с магистралата между Милано и Генуа в Италия.

Камарата на строителите в България подкрепя разработвания от Агенция „Пътна инфраструктура“ проект. Подкрепа са изказали и представителите на 7 браншови пътни асоциации, 7 неправителствени и екологични сдружения и академичните среди - БАН, Университетът за архитектура, строителство и геодезия и Минно-геоложкия университет, обявиха от АПИ.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини