Лаборатория по превод и интердисциплинарни изследвания бе открита в ЮЗУ

Снимки: ЮЗУ
Снимки: ЮЗУ

Във Филологическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ официално бе открита Лаборатория по превод и интердисциплинарни изследвания. В нея студентите и докторантите от факултета ще имат възможност да придобият умения за симултанен и консекутивен превод.

Лабораторията бе открита от ръководителя на катедра „Германистика и романистика“ доц. д-р Дафина Костадинова. Тя подчерта, че лабораторията е създадена през 2021 г. в резултат на проект „Подходи и техники при симултанен и консекутивен превод на специализирани текстове от/на английски и български език и видовете грешки, допускани в процеса на превода“. Доц. Костадинова отбеляза, че към момента залата е оборудвана с кабинка за симултанен превод и предстои закупуването на нова техника, която ще бъде от полза, както за студентите и докторантите, така и за преподавателите от факултета.

Присъстващите в залата имаха възможност да се запознаят с модерната техника и да участват в демонстрация на симултанен превод на реч на Барак Обама в часа по „Устен превод“, воден от гл. ас. д-р Иванка Сакарева, а в ролята на преводач бе Любомир Джонов от специалност „Английска филология“.

Сред официалните гости на откриването бяха проф. д-р Иванка Станкова – заместник-ректор по научноизследователската дейност и докторантското развитие на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и проф. д.ф.н. Магдалена Панайотова – декан на Филологическия факултет. Те поздравиха ръководителя на катедрата доц. д-р Дафина Костадинова и преподавателския състав за постигнатото до момента и им пожелаха още много успехи.

 

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини