В Пиринско взимаме два пъти по-малка заплата от столичани

Снимка: iStock
Снимка: iStock

1040 лева е брутната месечна работна заплата в Пиринско. Това отрежда незавидното предпоследно място на Благоевградска област сред всички области в страната. Само област Кърджали е след нашата с 1022 лева брутната месечна работна заплата. Първенец е София с 2218 лева.

През първото тримесечие на 2022 г. средната месечна заплата за областта бележи намаление спрямо предходното тримесечие с 3.1 % до – 1 040 лева. За обществения сектор средната месечна 3аплата е 1 375 лв., а за частния - 926 лева.

През първото тримесечие на 2022 г. средната брутна месечна работна заплата за Благоевградска област се увеличава с 9.6% в сравнение със съответния период на предходната година.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Благоевград към края на март 2022 г. нараства с 0.6% спрямо края на декември 2021 г., като достигат до 86.0 хиляди Спрямо края на четвъртото   тримесечие на 2021 г. наетите лица в обществения сектор намаляват  с 0.4% (до 21.1, хиляди), докато в частния сектор нарастват с 0.9% до - 64.9 хиляди.

В края на март 2022 г. в сравнение със същия период на предходната година общия брой на наетите лица по трудово и служебно правоотношение бележат увеличение с 1.2%. По сектори в сравнение с края на март 2021 г. наетите в частния сектор нарастват с 0.8% (или с 0.5 хил.) и в  обществения сектор с - 2.3% (или с 0.5 хил.), сочат данните на Териториално статистическо бюро - Югозапад.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини