Разлог отбеляза Деня на Европа и Ден на победата

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

Денят на Европа и деня на победата над хитлерофажизма бе отбелязан в Разлог с възпоменателна церемония пред паметника на участниците във войните през 1885, 1912-1913, 1914-1918 и 1939-1945, който се намира на площад „Преображение“ в центъра на града.

Събитието бе организирано от община Разлог и Исторически музей гр. Разлог. Присъстваха секретарят на община Разлог Димитър Крънчев, служители на общинска администрация, признателни граждани. 
Поднесени бяха венци и цветя, и с минута мълчание бе почетена паметта на загиналите за един по-мирен свят. 
Директорът на музеят в гр. Разлог Христина Манова изнесе възпоменателно слово по повод събитията състояли се на тази дата.

"Денят на победата е историческо послание, че не бива да допускаме нов световен конфликт, който да доведе до загубата на милиони човешки животи, на разрушаването на история, култура, държави.  И когато днес отбелязваме Деня на Европа нека бъдем обединени от стремежа си към единство, мир и просперитет в Европа в името на бъдещето на всички нас".

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България Денят на Европа е обявен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини