Може ли Банско да приюти 10 000 украински бежанци?

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

Държавата обяви, че се удължава Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България заради войната в Украйна. Помощта отново ще бъде в размер на 40 лв. на ден. Ако досега от мярката се възползваха предимно хотелите по морето, сега се очаква по-активно да започнат да се възползват планинските курорти заради отлива на туристи след края на зимния сезон. 

Това постави на дневен ред въпроса може ли Банско да приюти повече украински граждани в своите хотели. Преди дни в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON Air Рая Коева, член на УС на Съюза на туристическия бизнес в града, заяви:

"Банско има достатъчно голяма база. Обектите, които не работят през лятото и традиционно са зимни хотели, приютяват украински граждани, като ще има място за всички. Хотелите, приютили бежанци на морето, ги изместват, за да освободят място на летните туристи".
 
В момента има около 700 украински бежанци в Банско, като по думите на Коева минимум 10 000 украинци биха могли да се настанят в града.

"Това е голям плюс за града. Традиционно хотели, които освобождават персонал, сега го задържат. Биха могли да се интегрират украинците и да се включат в пазара на труда", допълни тя и посочи, че в сектора са доволни от програмата за украински бежанци.

"Първоначално имаше леко притеснение – първа такава програма, но всички колеги си получиха средствата. Сега за април и май ще бъде по-регулирано и лесно, процедурата е облекчена и всеки може да се възползва. Вече няма притеснения", категорична беше тя.

Думите на Рая Коева в национален ефир предизвикаха двуполюсни реакции. Една част от хотелиерите са съгласни да приютят бягащи от войната семейства. Други обаче изразиха притесненията си, че това ще провали летния сезон в Банско. Появиха се и коментари, че присъствието на 10 000 украинци ще превърне курортния град в най-големия бежански център у нас, което ще бъде пагубно за туризма.

 

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини