35 г. модерен Благоевград, строители и ръководители разказват за промяната

Лазар Причкапов и Тодор Живков се разхождат в центъра на града, фото: Държавен архив
Лазар Причкапов и Тодор Живков се разхождат в центъра на града, фото: Държавен архив

През месец юни тази година се навършват 35 години от превръщането на Благоевград в населено място с европейска визия. Всичко това строително чудо се случва за малко повече от година и половина благодарение на доброволния и безвъзмезден труд на над 100 000 работници от целия окръг. Този юбилей няма да се отбележи с помпозни събития, а с разкази на ръководители и строители, които ще припомнят на по-старите благоевградчани какво се е случило през 1986 г. и 1987 г., а на по-младите ще разкрият интересни факти от мащабното строителство - за година и седем месеца се работи денонощно, без почивен ден, ангажирани са млади и стари, дори ученици се включват в еднодневни бригади.

Променя се градът архитектурно, изгражда се съвсем нова и съвременна визия. Това е краят на едно огромно преобразяване на Благоевград, което започва през 1962 г. и завършва през 1987 г.

33 години по-късно! Модерен Благоевград посреща дипломатическия корпус през 1987 г. 

„Това стана благодарение на усилията на хиляди хора, с концентрацията на идеи, организация, кадри, финанси. Няма да правим тържества за 35-годишния юбилей, но от следващия месец започваме да разказваме за всичко случило се по онова време, за да им стане драго на хората, които са участвали в тази невероятна промяна за посрещането на дипломатическия корпус на 26 и 27 юни 1987 г.”, каза за Илинден Прес Кирил Пецев, бивш зам.-кмет на града, който е в Инициативния комитет с Димитър Шалев и екскмета на Благоевград Лазар Причкапов, който по онова време е Първи секретар на ОК на БКП и ръководи строителните дейности.   

Преди 35 години 150 представители на чуждестранни мисии идват в центъра на Пиринска Македония, за да разгледат града, превърнал се в еталон на социалистическото строителство. „С построяването на десетки заводи през 60-те години на миналия век целта бе да скъсаме с призрака на така наречения "Македонски въпрос", където населението бе травмирано заради грешките от миналато”, сподели още Пецев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини