Хората в община Струмяни се обединиха от каузата в помощ на 7-месечния Ники

Снимка: Община Струмяни
Снимка: Община Струмяни

Каузата за малкия Ники и осигуряването на неговото лечение зад граница продължава да трогва хората в община Струмяни. Две инициативи ще организира Общинска администрация, за да набере необходимите средства и 7-месечното момченце да оздравее. Общината, заедно с образователни, културни и социални институции, ще проведе благотворителен концерт за набиране на средства под надслов „Да помогнем на Ники“. Събитието ще е на 5 май, четвъртък, от 17:30 ч. в залата на Народно Читалище „Братя Миладинови“ в село Микрево, където живее 7-месечният Ники със семейството си.

В подкрепа на инициативата в 16:00 ч. пред читалището в населеното място ще бъде открита изложба-базар за набиране на средства за подкрепа на лечението на детето. Всеки, който желае да закупи покана на стойност 10,00 лева за благотворителния концерт, може да го направи в Общинска администрация-Струмяни, кметствата в с. Микрево и с. Илинденци, както и в читалищата в общината.

Пролетна работилница ще изработва артикули за пролетния благотворителен базар „Да помогнем на Ники!“. Тя отваря врати за големи и малки всяка сряда до Гергьовден - на 20.04.2022 г., 27.04.2022 г. и 04.05.2022 г. В тези дни от 16:00 часа в залите на трите читалища на територията на община Струмяни – НЧ “Братя Миладинови“ - с. Микрево, НЧ “Будител“ - с. Струмяни и НЧ “Климент Охридски“ - с. Илинденци, сръчните ръце на деца и възрастни ще майсторят различни сувенири, които после ще се продадат, а средствата ще отидат за малкия Ники. Нека заедно да помогнем на Ники, призовават организаторите.

7-месечното момченце е с тежка диагноза след неговото раждане. Ники е второто дете в семейството на Любка и Димитър Чолеви от с. Микрево. Раждането е било тежко, защото той е тежал почти пет килограма. Родил се е задушен, с липса на собствено дишане. Бил е в кувьоз в различни болници, първо в Благоевград, а по-късно е преместен в София. Бил е на апаратно дишане. Поставена е диагноза пареза на плексус брахиалис „акушерска парализа“ в дясната ръка със засягане инервацията на дясното око (клод-бернар-хорнер синдром).

През март 2022 родителите провеждат консултация с неврохирург от Турция, който е констатирал състоянието на детето и е препоръчал оперативно триетапно лечение в Турция. Интервенцията струва 10 000 евро, сума непосилна за семейството му. 

Първата операция трябва да бъде направена през месец май. Ники и родителите му имат надежда, че няма да останат сами в тежката си битка за оздравяването на детето. И тази надежда може да стане реалност с емпатията на хората от община Струмяни.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини