Общинският съвет прие 105-милионен бюджет на Благоевград

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

С 27 гласа „за“ общинските съветници приеха Бюджет 2022 за Благоевград, чиято стойност възлиза на над 105 млн. лева. В него сa предвидени местни приходи от данъци в размер на 16,35 млн. лева, а неданъчните приходи са в размер на 14,1 млн. лева.

Планираните разходи за местни дейности и такива, които се дофинансират от местни приходи са с общ размер на 40,9 млн. лева. За функция „Образование“ са 893 хил. лева. За социално осигуряване, подпомагане и грижи разходите са 1,7 млн. лева. За функция жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда са планирани 16,2 млн. лева, а за култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело - 10,1 млн. лева. За здравеопазване са предвидени 305 хил. лева.

Ще бъдат отпуснати пари за допълнителни възнаграждения на работещите в детските заведения, стана ясно днес по време на извънредното заседание на ОбС. Кметът Илко Стоянов заяви, че персоналът в детските ясли ще получи средствата преди Великден, а за детските градини те ще бъдат отпуснати за 24 май.

В рамките на бюджета е предвидено и финансиране за реализиране на кампанията „Заедно за нашия общ дом“, инициирана от кмета Илко Стоянов. Чрез нея ще бъдат облагородени пространства на различни места в града и селата по предложение на жителите на община Благоевград. Идеите могат да бъдат депозирани в Деловодството на общинска администрация, след което същите ще бъдат прецизно разглеждани и остойностявани. Заявленията следва да бъдат в свободен текст и да включват подробно описание на идеята, както и конкретно място за реализирането ѝ.

„Бюджетът за настоящата година не е такъв, какъвто ми се иска да бъде, но в голяма степен сме зависими от държавата. Огромна роля има и липсата на децентрализация по общини. Ще дам пример с Капиталовата програма, която е в размер на 2 млн. лева. Тези пари са крайно недостатъчни за реализирането на каквато и да било дейност“, коментира кметът Стоянов.

Бюджетът на Община Благоевград за 2022 г. е съобразен с икономическите тенденции и рамката, установена със Закона за държавния бюджет за 2022 година, решенията на МС за приемане на стандарти за делегираните държавни дейности с натурални и стойностни показатели през 2022 година, наредбите, приети от Общински съвет – Благоевград, с които са определени цените на предоставяните услуги, таксите и местните данъци, администрирани от Община Благоевград, както и тенденцията в развитието на собствените приходи.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини