Условна присъда и 3000 лв. глоба за жена, взела с измама пари от еврофондове

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Окръжна прокуратура-Благоевград приключи делото срещу Н.М., привлечена в качеството на обвиняема по образувано досъдебно производство за извършено престъпление – представяне на неверни сведения за получаване на средства от еврофондове.

Към октомври 2015 г. търговското дружеството на обвиняемата било бенефициент по мярка „Модернизация на земеделските стопанства“ на Оперативна програма за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г.

На 15.10.2015 г. обвиняемата, в качеството на собственик на фирмата, представила неверни сведения пред Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ в гр. Благоевград. В „Заявка за плащане“ към договор за финансово подпомагане било посочено за извършено плащане от страна на бенефициента към изпълнителя на строително-монтажни работи в размер на 258 000,01 лева и 50 000 лева на фирмата, изготвила проектната документация при кандидатстване.

С действията си жената целяла да получи 588 115,26 лева от фондове, принадлежащи на Европейския съюз - Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и предоставени на българската държава. Тази сума представлявала разликата между стойността на одобрената финансова помощ в размер на 1 176 229,26 лева и изплатеното авансово плащане в размер на 588 114 лева.

В хода на разследването е било установено, че посочените от обвиняемата в заявката плащания не били извършени от бенефициента.

Н.М. се е признала за виновна. Между защитата й и Окръжна прокуратура – Благоевград е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. Наложено й наказание от 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 3000 лева.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини