Холандец и бизнесменът Валентин Четрафилов дават къщи за подслон на украински бежанци в Делчево

Снимка: Община Гоце Делчев
Снимка: Община Гоце Делчев

До 2-3 дни в гоцеделчевското село Делчево ще бъдат настанени 46 украински бежанци – 17 жени и 29 деца. Те ще заживеят в две къщи за гости, изградени през последните години в населеното място, което привлича много туристи със запазените си възрожденски постройки и невероятната природа край него.

Едната къща има пет стаи, тя е собственост на холандеца Вилям Ван ден Берг, бивш фармацевт и настоящ енолог и пчелар. Той закупи преди години 5 къщи, които реновира, за да развива в тях селски туризъм. Наскоро продаде три от тях, но две остави за себе си. Другата сграда е на известния местен хотелиер Валентин Четрафилов. В нея има 10 отделни помещения, в които ще заживеят майки с децата си.

„Хората, които ще настаним тук, тръгват утре от украинската граница. Очакваме ги, няма да има проблем с посрещането им, в къщите ще им е уютно и комфортно. Местните жители нямат нищо против, готови са да помогнат и те. Предстои с кметовете на другите населени места в община Гоце Делчев да организираме кампания, с която да осигурим храна и средства за нашите гости, които бягат от ужаса на войната. Искам да благодаря на Вилям и Валентин Четрафилов за жеста”, сподели днес за Илинден Прес кметският наместник на Делчево - Иван Панайотов.

Той разкри, че скоро в селото ще дойдат и представители на държавните институции, за да се обсъди ситуацията и всичко с издръжката на украинските майки и деца да се уреди.

Село Делчево се намира в Южен Пирин, то е на 1050 метра надморска височина. Голяма част от жилищните сгради са строени през 19-и и в началото на миналия век от местни майстори, а днес омайват всеки, който ги зърне.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини