С огньове на Сирни заговезни гонят злите сили от община Белица

Снимка: Община Белица, архив
Снимка: Община Белица, архив

И тази година десетки грейнали огньове ще прогонят злите сили от община Белица. Това е Тук е традиция на Сирни заговезни - прощалната неделя преди великия пост, да се палят огньове „гаро”.

Подготовката вече върви, натрупва се голяма клада „гаро” от хвойна в най-високите части на кварталите в града.

На 6-и март, когато е Сирни заговезни, след сутреишната литургия младите мъже на Белица ще разположат събраната от тях хвойна по квартали за оформяне на големи купи (гарота). Целта е купата да бъде най-голяма и най-висока.

Запалването на ”гарото” в Белица е характерен обичай, свързан с вярванията, че колкото е по-голям огънят, толкова годината ще е защитена от градушки и ще бъде плодородна. С огъня се гони злото, а когато пламъците станат по-малки, младите момци прескачат „гарото” за да са силни и здрави през годината. Победителите на най-голямата клада емоционално изричат „Нащо гаро, най-големо”.

Община Белица и тази година ще награди подобаващо най-добрите в подготовката на огън „гаро”.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини