Променят Наредбата за еднократна помощ за новородените в Благоевград заради злоупотреби

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Община Благоевград предлага да бъдат направени промени в условията по наредбата за отпускане на еднократна финансова помощ за стимулиране на раждаемостта и отглеждането на деца. На пресконференция вчера кметът на Благоевград Илко Стоянов поясни, че с негова заповед от 1 февруари 2022 г. всички подадени заявления подлежат на преразглеждане.

Едно от основните потенциални изменения касае частта за уседналост, според която единият родител следва да има постоянен и настоящ адрес на територията на общината поне 2 г. преди раждането на детето, а другият - най-малко 6 месеца преди депозиране на заявлението. Целта е да се предотвратят случаи, в които родители, живеещи в други населени места, получават паричен стимул от бюджета на Община Благоевград.

„Оказва се, че има непропорционалност между средствата, които отпускаме ние и тези, в други общини. За съжаление има случаи, в които този факт се оказва предпоставка за т.нар. „майчин туризъм“. Има пропуски в Наредбата, а нашата цел е да ги отстраним и да поставим ясни и конкретни условия“, коментира кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Емилия Халилова, директор на Дирекция „ Социална и жилищна политика“ поясни, че има ситуации, при които в опит да се връчи заповедта за изплащане на помощта, се оказва, че конкретното семейство не живее в Благоевград. Промените, предвидени от Община Благоевград, предвиждат и удължаване на срока за изплащане на еднократната помощ.

„Всичко зависи от бюджета. Както е известно преди общините да имат свой собствен такъв, следва да бъде приет този на национално ниво. Децата и родителите са наш приоритет, затова вече имахме случаи на пренасочване на парите от едно перо на Общинския бюджет в друго, което определено усложнява ситуацията. Семействата с новородени деца, които отговарят на конкретните условия ще получат помощта, но това може да се случи най-рано след като бъде приет Бюджета на Общината“, коментира още кметът Стоянов.

Предложението за измененията е публикувано на сайта blgmun.com и ще бъде подложено на гласуване по време на заседание на Общински съвет – Благоевград.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини