Президент и премиер ще почетат Гоце Делчев в Благоевград

Снимка: Община Благоевград, архив
Снимка: Община Благоевград, архив

Високо присъствие на държавни мъже ще има утре в Благоевград за отбелязването на 150 години от рождението на великия българин и революционер Гоце Делчев. И президентът Румен Радев, и премиерът Кирил Петков ще участват в тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на една от най-значимите ни исторически личности, който ще започне в 17,30 часа.

Първоначално министър-председателят трябваше да участва в церемонията в Борисовата градина в София, но е променил програмата си, за да бъде в областния център на Пиринско. Така двамата първи държавни мъже ще поднесат цветя пред паметника на Гоце Делчев на площад „Македония”. Признателните потомци ще сведат чела пред паметта на личността, която остава в историята като една от най-харизматичните и влиятелни фигури. В ритуала ще участват Военно формирование 26 400, Национално дружество „Традиция“ – регионален клон “Георги Измирлиев-Македончето” , Сдружение „14-ти пехотен македонски полк“ и др. Ще има танцово-музикална програма в изпълнение на Фолклорен ансамбъл „Пирин“.

Тържествено шествие в памет на великия апостол на македонските и тракийски българи ще започне в 17:00 часа от Съдебната палата. Част от тържествената програма са и две изложби. Във фоайето на Регионалния исторически музей ще бъде експонирана без официално откриване изложбата „Безсмъртният апостол Гоце Делчев“. В 10:30 часа в Централната читалищна библиотека ще бъде открита изложба на книги за Гоце Делчев, а от 11:00 часа Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ организира беседа за революционера в Хоровата зала „Проф. Христо Арищиров“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини