Шофьорът, обвинен за смъртта на 17-г. момиче на пътя край Хвостяне, остава под „домашен арест”

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Състав на Oкръжния съд в Благоевград постанови мярка за неотклонение „домашен арест” за 29-Реджеп Алиев. Той е обвинен за смъртта на 17-г. момиче, прегазено на пътя между гърменските села Дъбница и Хвостяне. Магистратите прецениха, че от събраните до момента доказателства може да се направи  обосновано предположение за авторството на деянията, за които мъжът е привлечен към наказателна отговорност. Съдът намери още, че не съществува реална опасност от укриване, но е налице опасност от извършване на друго престъпление.

Съдебният състав прецени, че в конкретния случай опасността от извършване на престъпление е възможно да бъде преодоляна посредством втората по тежест мярка за процесуална принуда - „домашен арест", която по същия начин ограничава свободното придвижване на лицето и може да предотврати неговото противоправно поведение.

От друга страна, съдът съобрази, че данните за причините за смъртта на пострадалата на този етап от разследването не са еднопосочни –липсват данни защо пострадалата е била на пътното платно, имало ли е осъществено насилие спрямо нея, липсва аутопсия, не е изготвена съдебномедицинска експертиза.

Определението на Окръжния съд може да бъде обжалвано или протестирано в три дневен срок пред Апелативен съд – София.

Установено е, че на 29.01.2022 г., за времето от 20:22 часа до 20:27 часа, на път от с. Хвостяне в посока към с. Дъбница, при управление на МПС - лек автомобил, Алиев е нарушил правилата за движение. Не е направил всичко възможно, за да намали скоростта и да спре превозното средство, когато е възникнала опасност за движението - намираща се на пътя пешеходка и по непредпазливост причинил смъртта на 17-годишно момиче, като след деянието избягал от местопроизшествието.

На 30.01.2022 г., около 00:30 часа, на пътя от с. Блатска за с. Хвостяне е управлявал моторно превозно средство — лек автомобил, след употреба на наркотични вещества - тетрахидроканабинол, като деянието е извършено при условията на повторност, след като е осъждан за друго такова престъпление. Наложено му е наказание „Лишаване от свобода за срок от 3 /три/ месеца”, чието изтърпяване е отложено за срок от 3 години, „Лишаване от право да управлява МПС" за срок от 3 /три/ месеца” и глоба в размер на 250 лева.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини