Жители на 6 села готвят протест заради затворения мост при Покровнишко шосе

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Протест заради затворения повече от месец мост на Покровнишко шосе готвят жителите на 6 благоевградски села и бизнесът в промишлената зона в района. Напрежението расте всеки ден заради липсата на информация и противоречивите слухове, свързани с ремонта му.

Мостът бе затворен на 13 декември 2021 г., след като в резултат на обилни валежи река Струма придойде и подкопа част от основите на съоръжението, които се оголиха, и специалисти прецениха, че движението по него е опасно. Тогава трафикът се пренасочи по обходен маршрут през Зелендолско шосе, което удължава пътя с 8-10 км. Слухове, че ремонът на важната пътна връзка може да се отложи до 2025 г. заради липса на пари, провокираха недоволството на засегнатите.

Затвореното движение рефлектира върху бизнеса на около 30 фирми и предприятия с бази в зоната на Покровнишко шосе и рязко са намалели приходите им, сигнализираха в „Струма“ собственици, които обмислят да стартират подписка и вече коментират дата, на която да изразят гражданското си недоволство.

От затворения мост страдат жителите на селата Покровник, Мощанец, Падеш, Лешко, Габрово и Дебочица, които сега обикалят и за да стигнат до града и обратно, пътят им се увеличава с минимум 16-20 км.

Въпросът бе поставен за обсъждане и на последната сесия на общинския съвет в Благоевград. Стана ясно, че към момента няма никакъв отговор от Комисията по бедствия и аварии на направените заявки за необходимостта от спешна финансова помощ за възстановяване на моста. 

"Предишният областен управител Николай Шушков заяви, че ще се изгражда нов мост. За нас е важно да знаем какви са плановете на държавата, но все още нямаме никаква информация", каза общинският съветник Кирил Илиев. Колегата му Красимир Роячки настоя да се внесе още едно искане в комисията за изграждане на обходен маршрут до разрешаване на конфликтната ситуация. Според него е необходимо да се ремонтира пътя от Покровник до Зелен дол и от Зелен дол до Благоевград, включително и участъка при влизане в квартал "Грамада", тъй като в момента това трасе е изключително натоварено. 

Източник: В. Струма

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини