Този невероятен Бабинден, който стопли душите в Разлог въпреки снега и студа

Снимки: Община Разлог
Снимки: Община Разлог

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Празникът е свързан със семейните обичаи и се чувства по уникален начин в град Разлог. На днешния ден там се засвидетелства почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

Традицията тук е неповторима и незабравима. Най-атрактивно е традиционното Бабино хоро на централния площад в града. Бабите, облечени в красиви разложки носии, носеха внучетата на гърба си в така наречената цедилка. По стара традиция децата, родени през изминалата година, са окичени със здравец, увит с червен конец, както и със златна паричка за здраве и дълголетие на малките.

През изминалата година в община Разлог са се родили 165 бебета, между които две двойки близнаци. Специално за днешния празник родителите на всяко новородено получиха поздравителни картички от кмета на община Разлог – Красимир Герчев. Първото бебе на Разлог за 2022 година е Крисия Димитрова. Последното бебе за 2021 година е Стефан Ковачев. По традиция двете бебета и техните родители получиха подаръци от кмета Герчев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини