Съветници в Благоевград отказват да гласуват заради страх от конфликт на интереси и КПКОНПИ

Съветници в Благоевград отказват да гласуват заради страх от конфликт на интереси и КПКОНПИ

Общински съветници от Благоевград отказват да гласуват, защото се страхуват да не бъдат уличени в конфликт на интереси и да бъдат предадени на КПКОНПИ. Въпроса на днешната сесия постави д-р Владимир Пандев, който призна, че се притеснява да участва в гласуването на предложението за намаляване на такса смет за граждани от 2,9 на 1,9 промила, тъй като може да стане обект на нова проверка. Той поиска адвокатите в залата да изяснят дали ще е уязвим при днешното гласуване.

Притесненията на парламентаристите са свързани с това, че и в момента срещу някои от тях се водят съдебни дела, след като КПКОНПИ ги уличи в конфликт на интереси. Пример за това е съветник, който бе предаден на съда заради това, че миналата година е гласувал местният бизнес да бъде освободен от наем за общинските обекти за времето, в което имаше пълен локдаун. Други негови колеги бяха предадени на КПКОНПИ за подобни гласувания. Комисията, която доскоро бе ръководена от Сотир Цацаров, не отчете фактическата обстановка и уличи въпросните съветници в това, че в качеството си на такива при въпросните гласувания са облагодетелствали свои родственици.

„Тази тема е изключително важна за нашия Общински съвет. Наши колеги заради вота си в залата бяха предадени неправомерно на комисията, която ги уличи в конфликт на интереси. Не се погледна конкретно този въпрос. Тогава имаше епидемиологична извънредна обстановка в страната. С решение на Министерския съвет се даде право на Общините да предприемат действия за облекчаване на бизнеса. Хора си направиха труда да направят такъв донос, а комисията постанови конфликт на интереси на колеги. При подобен донос до КПКОНПИ всички в Народното събрание и в Министерския съвет щяха да са в конфликт на интереси”, каза председателят на ОбС – Радослав Тасков. Според него съветниците не са в конфликт на интереси при гласуване на такса смет, защото тя е неизменна част от бюджета на община Благоевград

Павлин Янкулски предложи да се приеме декларация от всички общински съветници, с която да декларират, че подкрепят всеки един от тях, който е подложен на тормоз от КПКОНПИ.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини