Димитър Урдев: Между евтиното общинско жилище и борбата за по-добър Благоевград

Димитър Урдев
Димитър Урдев

Бившият общински съветник и бивш кандидат-депутат Димитър Урдев се оказа, че живее в жилище, което е придобил в качеството му на социално слаб.

Бизнесменът е купил апартамент от 65 квадратни метра в централна градска част на улица „Менча Кърничева“ през 2009 година. Тогава кметът Костадин Паскалев и Урдев като гражданин сключват договор по сделката. Младият тогава съветник купува общинско жилище за 37 510 лева без ДДС. Решението е одобрено и от местния парламент, част от който по това време е и самият купувач.

Димитър Урдев, който е сред най-успешните бизнесмени в областния център, и днес притежава въпросното жилище. Този факт постави редица въпроси пред бившия общински съветник и кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ. И първият от тях е облагодетелствал ли се е по онова време той.  

Напоследък Урдев е сред най-активните критици на настоящето общинско ръководство, в което няма нищо лошо. Случайно или не обаче, поведението му активира десетки фалшиви профили в социалните мрежи, които започнаха да „пеят в един тон“. Зад тях със сигурност стоят хора, които предпочитат да не излизат на светло.

Създаде се усещането за дирижирана атака срещу всичко, което прави настоящето кметско ръководство.

Кой е Димитър Урдев?

Няма да навлизаме в „дебрите” на спечелени обществени поръчки от негова фирма, участвала и в прословутото саниране в града, нито в реализирането на редица инфраструктурни проекти в областта и страната.  

Политическата му кариера започва от някогашната "Българска социалдемокрация" на Александър Томов, от чийто редици става съветник през 1999 година. Той е и лидер на партията в града. След това преминава през едно от многобройните БЗНС-та - Земеделски съюз "Александър Стамолийски". Три мандата е общински съветник от редиците на тази партия.

На парламентарните избори през март 2021 година той е кандидат за народен представител от гражданската квота на ПП ГЕРБ, но не успява да премине квотата за влизане в Народното събрание.

Със сигурност най-солидната му политическа биография е в качеството му на общински съветник. Какви са активностите му като местен парламентарист – едва ли някой може да си спомни.

По времето на управлението на Атанас Камбитов той е сред най-верните подръжници на политиката на бившия кмет. След като на власт идва Румен Томов, Димитър Урдев вече не е съветник. Още тогава дава заявка да поставя на дневен ред всички проблеми на Благоевград, но след това изведнъж замлъква и потъва в мълчание. Скоро след това политикът се впуска в предизборната битка за Народно събрание.

Сега отново влиза в ролята на обществен защитник. Той си знае дали сега го прави от чисти подбуди и единствено за благото на благоевградчани. Или има втори план, зад който прозират задаващите се догодина кметски избори.

И ако настроенията срещу вдигането на такса смет са обясними, защото касаят джоба на благоевгладчани, то защо толкова се атакува и проектът за развитието на аквапарка и парк „Бачиново”. Ами ако започне да се случва? Това ще налее вода в мелницата на Илко Стоянов. И ще му даде предимство на следващите избори. Затова за противниците му е много важно да убият идеята още в зародиш. И в същото време да се пуска мантрата, че ръководството на общината бездейства и не прави нищо.

Няма нищо лошо гражданите да следят под лупа действията на кметското ръководство и да реагират, когато преценят, че са засегнати правата им. Но не бива аргументите да се изместват от викове, емоции и езика на омразата. Защото това ще остави градът ни без перспектива, без шанс за развитие.

А, вярваме, това не го иска г-н Урдев.

Пред Илинден Прес днес той заяви, че с нищо не е нарушил закона с придобития апартамент.

„По това време имах право на такова общинско жилище. Всичко е направено по правилата. Като гражданин на Благоевград няма да спра да задавам въпроси, които са от обществено значение, на кметската управа, без значение коя е тя”, каза той.

На въпрос дали е започнал предизборна кампания, Урдев бе лаконичен:

"Ако реша да се кандидатирам за кмет, ще потърся подкрепата и на ИТН".  

 

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини