Благоевградчани се поклониха пред паметта на поета Пейо Яворов

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

На днешната дата преди 144 години – през 1878 г., е роден Пейо Яворов - български поет символист, революционер, смятан за един от най-големите родни творци на XX век. Годишнината от рождението му събра десетки благоевградчани пред бюст-паметника в Градската градина на ритуал, организиран от Община Благоевград.

Цветя бяха положени от Силвия Домозетска, директор „Култура, спорт, туризъм“ в Община Благоевград, представители на: Областната управа, политически партии, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека, Югозападния университет, Девето основно училище „Пейо Яворов“ и други.

Актрисата Жанет Керанова представи факти от живота на Яворов и цитира прочувствени откъси от предсмърното му писмо до Тодор Александров. Часове преди да натисне спусъка на револвера на 29 октомври 1914 година Пейо Яворов пише до своя верен приятел Тодор Александров: “Брате Тодоре! Прости ме ти, нека ме простят и всички други, че изменям на Македония. Аз умирам тук. Кажи на Македония, когато отидеш там, че нейният син (аз се считам за неин) умря в свободна България, увенчан с най-мръсна клевета. И когато тя бъде свободна, нека един другар дойде на гроба ми и каже: “Поздрав от нашата майка мъченица - тя е вече щастлива!“ И натиска спусъка на револвера, сломен от жестокостта на времето. Но остава безсмъртен.

Веднага след този ритуал почит и признателност бяха отдадени в чест на 94 години от смъртта на Мара Бунева. Бюст-паметникът на революционерката също се намира в Градската градина. Поклонението бе организирано от ВМРО-Благоевград. Венец и цветя бяха положени в памет на Мара Бунева.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини