ЮЗДП помага на природни паркове за поддържане на туристическата инфраструктура

Снимка: ЮЗДП, архив
Снимка: ЮЗДП, архив

Югозападното държавно предприятие съдейства на дирекциите на трите природни парка -  „Витоша“, „Рилски манастир“ и „Беласица“, в поддържането на туристическата инфраструктура. Става въпрос за ремонта на дървени мостове, кътове за отдих и информационни табла, в почистването на пътеките от паднали и опасни дървета, в издаването на образователни материали и др.

През 2021 г. Държавно горско стопанство-Рилски манастир със собствени средства и с труда на горските служители възстанови екопътеката до Стобските пирамиди и изгради посетителски център до любимия на туристите уникален природен феномен.

ЮЗДП продължава дейностите за предотвратяване и ограничаване на конфликти между едри хищници и местно население – поставяне на електропастири около пчелини; видеонаблюдение и прогонване чрез примамване на проблемни мечки далеч от населените места; издаване на информационни материали с основни правила за поведение при среща с кафява мечка  и др. През 2021 г. ЮЗДП извърши зарибяване с балканска пъстърва на притоците и горните течения на реките Места, Струма, Искър и Вит. Общо 124 500 малки рибки бяха разселени в поредната кампания, насочена към опазване на биологичното разнообразие и подпомагане естественото възпроизводство на балканската пъстърва като местен вид.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини