Отиде си Сидни Поатие - една от иконите на Холивуд

Отиде си Сидни Поатие - една от иконите на Холивуд

Световноизвестният актьор Сидни Поатие е починал на 94-годишна възраст, съобщава "Дейли мейл", цитиран от NOVA. Причините за смъртта не се съобщават. През 1963 г. Сидни Поатие става първият чернокож актьор, спечелил „Оскар”. Престижното отличие му е присъдено за ролята му във филма „Полски кринове”. През 1967 г. излизат 3 негови филма, които се превръщат в класика на американското кино – „На учителя с любов”, „Среднощна жега” и „Познай кой ще дойде на вечеря”. С тях става кинозвезда от световен мащаб.

С кариерата си, Сидни Поатие стана вдъхновение на движението за граждански права и създаде множество филми във време, когато в САЩ има сегрегация. От 1974 година е рицар-командор на Ордена на Британската империя. Това му дава правото да носи почетната титла "Сър". През 2009 г. Поатие е награден с най-високото гражданско отличие на САЩ - президентския медал на свободата. Награден е от тогавашния държавен глава Барак Обама. През 2016 година получава наградата BAFTA за изключителни постижения в киното.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини