Ще се развива ли Благоевград като туристически център? Дискусията сблъска полюсни мнения

Снимка: Община Благоевград, архив
Снимка: Община Благоевград, архив

Идеята за развитието на Благоевград като туристически център е представена днес на обществено обсъждане. Дискусията събра в залата екипа на кмета Илко Стоянов, общински съветници и граждани. За първи път в детайли се разкри мащабният проект, който предвижда градът да се превърне в една от туристическите дестинации в страната. Той ще се финансира със заем от 29 милиона лева, като авторите и консултантите са категорични, че предварителните разчети сочат, че проектът може да се самоиздържа.

Един от акцентите в него е преобразяването на парк „Бачиново”, който ще се разшири до площ от 400 декара. Ще има 22 дка пешеходни алеи и 59 декара зелени площи. Анализът сочи, че годишно паркът ще се посещава от 230 000 посетители. Идеята е мястото да привлича не само жителите на града, но и туристи от съседните общини и области. Това ще увеличи туристическата стойност на Благоевград.

Експертите и екипът на Илко Стоянов смятат, че в момента паркът не може да задоволи потребностите на благоевградчани за разходки, спорт и заавления. В архивите на Общината има концепция за развитието на тази зелена зона от далечната 1988 година, но нищо досега не е направено. Крайно време е да се действа в тази посока, категоричен е градоначалникът.

Аквапаркът също ще е с нова визия. 22,7 милиона лева ще се инвестират в обекта. Според авторите на идеята градът има достатъчно минерална вода, която да захрани над 10-те вътрешни и външни басейна, които ще се изградят. Ще се построи и подземен паркинг от другата страна на реката.

Днешното обществено обсъждане предизвика полюсни мнения. В залата имаше и поддръжници на бъдещия проект, които бяха категорични, че градът трябва да се развива в тази посока. Други присъстващи обаче бяха категорични, че първо трябва да се изготви работен проект и чак след това да се потърси мнението на гражданите. Те са притеснени и от високия размер на дълга и изразиха съмнение, че ще може Община Благоевград да го върне. Даде се и идея да се проведе референдум сред благоевградчани, които да кажат думата си дали този проект да се реализира. Общественото обсъждане продължава и в момента.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини