Хвърлят отново богоявленския кръст в река Бистрица, ще има и литийно шествие

Снимка: Община Благоевград, архив
Снимка: Община Благоевград, архив

Тази година ритуалът по хвърлянето на богоявленския кръст в Благоевград ще се проведе, както повелява традицията. Ще има и литийно шествие. Това ще стане въпреки ковид пандемията. Припомняме, че миналата година разпятието бе осветено от свещеници в леген в двора на църквата „Въведение огородично” заради коронавируса.

Християнският символ ще бъде хвърлен в река Бистрица в района на бюст-паметника на Ильо войвода и моста, който води към старинния квартал „Вароша”. Това ще стане в 10,30 часа.

Кръстът ще бъде върнат в храма от този, който го хване. Преди няколко години бе прекратена практиката дни наред да се обикаля с кръста и да се събират пари от жители и гости на града. „По пътя от реката до църквата обаче всеки ще има възможност да целуне разпятието и, ако прецени, да даде пари на този, който го е уловил. Записването на желаещите да участват в ритуала на Богоявление започна, но участниците ще са по-малко. Не знам дали това е заради ковида”, заяви днес отец Петър.

Всеки участник трябва да е кръстен, за да може да се включи в ритуала. Няма да се допускат в реката пияни и дрогирани хора. Ще има засилено полицейско присъствие в района. Униформените ще направят инструктаж на десетките участници, за да не се стигне до ексцесии и нарушаване на обществения ред.

Непосредствено след  изваждането на кръста ще се осветят бойните знамена на площад „Георги Измирлиев“. Пред  бюст-паметника  на  Христо Ботев на пл. „Народни будители” пък ще се състои и ритуал по полагане на цветя по повод 174 г. от рождението на българския поет и революционер.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини