Емил Илиев: Уроците на Съединението са актуални и днес! Честит празник!

Емил Илиев, кмет на община Струмяни
Емил Илиев, кмет на община Струмяни

ъединението даде урок на великите сили, на държавите, които със своето влияние, със своята военна и икономическа мощ определят хода на историческото развитие. И този урок се състои в това, че колкото и да са силни тези велики сили, те трябва да се съобразяват с малките народи, които искат своята свобода, независимост и обединение.

Но най-важното е, че в резултат на Съединението България стана по-силна политически, икономически и духовно. Гласът на България стана по-силен и нарасна влиянието й при решаването на съдбата на Европа. България укрепна и с това, че тя привличаше нашите сънародници, останали под чуждо робство, имаше възможност да съдейства за тяхното освобождение.

Уроците на Съединението са актуални и днес. Съединението стана, защото българският народ го искаше. И неслучайно Вазов казва, че Съединението е една от най-лесните революции, защото то беше победило вече в душите на хората.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Емил Илиев,

кмет на община Струмяни

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини